Fish advice
Source: Le Tournant fish cooking class, Chef Ilja Cybulski, May 16 2007, Maastricht
Fish advice:
Buying fish: red gills, not brown. Clear eyes, not white or glazed. Fresh smell, not fishy smell
Storing: In the freezer (?), under ice cubes, and never in water. Throw out the water.
Filleting: head to tail, skinning: tail to head. Must use a flexible knife. Really, it's easiest to just get the fishmonger to do it.
Original Dutch:
1. Waar moet je op letten wanneer je vis koopt?
- rode kieuwen! Niet: bruine kiewen
- Heldere ogen! Niet: witte of glazige ogen
- Zilte lucht! Niet: vislucht
Bij de meeste soorten vis worden de ingewanden meteen na het vangen, nog op de boot, verwijderd. Ingewanden geven namelijk vaak smaak af.
Enkele uitzonderingen: haring, coquilles.
2. Hoe bewaar je vis? In de ijskast, liefs onder ijsblokjes, afgedekt en nooit in water. Het smeltwater van de ijsblokjes moet dus weg kunnen lopen.
3. Schoonmaken & fileren
Fileren: kop -> staart
Ontvellen: staart -> kop
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment